Top
Alles over Flyers

Bijna iedereen gebruikt flyers, alleen gebruiken we vaak andere benamingen voor dit soort drukwerk bv. folders, strooi folders, hand-outs, uitnodigingen, kaarten, enz enz. Het woord flyers associëren veel mensen alleen met de horeca. Via deze pagina willen we u inzicht geven wat u met flyers allemaal kunt doen. Wellicht ziet u toepassingen waar u zelf nog nooit aan gedacht had.

Verder willen we een zo goed mogelijk overzicht geven van flyer soorten en maten. Maar ook waar u op moet letten als u een flyer of een folder wilt laten drukken.
 

Waar kan je flyers voor gebruiken?

Flyers zijn een ideaal promotiemiddel en/of communicatiemiddel. Veel bedrijven maken gebruik van flyers, maar ook particulieren maken gebruik van dit soort drukwerk.

Horeca bedrijven gebruiken flyers vaak om hun bedrijf te promoten of aankondigingen te doen voor leuke feesten. Vaak zetten zij flyerteams in op straat om mensen hierover te informeren. Winkels zetten flyers vaak in als klantenkaarten of kortingskaarten. Dit soort kaarten zijn ideaal om klanten te binden aan een winkel. 

In andere branches gebruikt men flyers om productinformatie op te zetten of om het bedrijf te presenteren. Deze informatie deelt men uit aan (potentiële) klanten op beurzen of als klanten informatie via de website opvragen. Ook is dit soort drukwerk uitermate geschikt voor direct marketing acties via de post. 

Particulieren maken zeer zeker ook gebruik van flyers alleen dan in de vorm van trouwkaarten, geboortekaartjes of persoonlijke uitnodigingen.

Eigenlijk maakt iedereen gebruik van flyers. Vaak gebruikt men alleen een ander woord voor flyers.

 

Waar kan je flyers verspreiden?

Deel ze uit op plaatsen waar veel mensen samen komen of er een grote passage is: op markten, aan stations tijdens de ochtend- en avondspits, op festivals, aan schoolpoorten, aan belangrijke voet-gangersoversteekplaatsen, voor en na een filmvoorstelling, ...
 
Leg een pakketje flyers bij de bakker, slager, supermarkt of tankstation. Vraag vooraf altijd wel toe­stemming aan de verantwoordelijke. Wil de bakker bij elk broodje een flyer uitdelen?
 
Denk ook aan een verspreiding via het museum, bij de bibliotheek, in de krantenwinkel, aan de stationsbalie, bij de toeristische dienst van je gemeenten, het cultureel centrum, het gemeenschaps­centrum, het jeugdhuis of de wereldwinkel.
 
Beschik je over een budget voor postzegels? Dan kan je het materiaal ook verspreiden via een post­zending. Denk er aan dat je grote hoeveelheden post moet laten ophalen of zelf moet brengen naar het postkantoor of verdeelcentrum.
 
Steek je promotiemateriaal (bij goed weer) onder de ruitenwissers van auto’s of onder bagagedragers van fietsen. Doe dit best ’s avonds als de wagens van de inwoners geparkeerd staan en ze de flyers ’s ochtends vinden op weg naar hun werk of naar de bakker.
 
Is je doelgroep jonge moeders of families? Organiseer je (onder andere) kinderactiviteiten? Vraag in de lokale school of de leerkracht een foldertje wil meegeven aan de ouders via de kinderen. Vraag in de kinderkribbe of ze reclame willen maken bij de ouders.
 
Vraag aan je gemeentebestuur (Dienst Informatie, Cultuur,...) of ook zij folders kunnen verspreiden voor jou. Gemeentebesturen hebben soms eigen informatiestands met folders in (soms in ruil voor een logovermelding van de gemeente). Kan jouw materiaal intern bij personeelsleden en bij gemeentelijke musea ed. worden verspreid? Of via de gemeentekrant?
 

Hoe ontwerp je een goede flyer?

Flyers bieden informatie over uw evenementen, acties en aanbiedingen. Of over uw produkten of diensten.

De inhoud moet duidelijk zijn. Beperk u tot de kern van de zaak. Hou de boodschap kort en helder en stem die af op uw doelgroep.

Lezers bepalen binnen een paar seconden of een flyer of folder interessant voor hen is. Binnen die enkele seconden scannen ze de beeldbepalende elementen op de flyer of folder: de titel of kop, de tussenkopjes, de foto´s of illustraties inclusief de bijschriften, de streamers, het logo en de pay-off.

Het is daarom belangrijk om extra aandacht aan deze onderdelen te besteden en er voor te zorgen dat tekst en beeld aantrekkelijk en wervend vormgegeven zijn. Een goed design is van groot belang!

Heeft u zelf geen mogelijkheid om een goed ontwerp te maken doen wij dat graag voor u. Hierbij werken we samen met diverse freelance vormgevers. De tarieven staan op onder het kopje ontwerpen.
 

Informatie over verschillende soorten flyers

Flyers zijn er in velen soorten en variaties:

  • Flyers -  gedrukt op 135, 170 of 250 grams gesatineerd MC dubbelzijdig full colour op een digitale offset drukpers.

  • Folders - gedrukt  op 135 of 250 grams MC dubbelzijdig full colour op een digitale offset drukpers. Grote verschil met flyers is dat folders altijd gevouwen zijn in 1 of 2 slagen. Op deze wijze kunt u meer specifike informatie over uw evenement, product of dergelijk vermelden.

  • Digitale flyers - gedrukt op diversen soorten papier via een printer of copier.

  • Adreskaartjes of Businesscards - gedrukt op divers en of speciaal papier dubbelzijdig full colour op een digitale offset drukpers. Adreskaartjes zijn eigelijk kleine handzame flyertjes met uw zakelijke en of persoonlijke gegevens. Vaak worden speciale papiersoorten met effect gebruikt om het kaartje wat extra uitstraling te geven.

  • UV-lak flyers - gedrukt op 250 grams gesatineerd MC dubbelzijdig full colour op een digitale offset drukpers. Over beide zijden komt een hoogglans laag heen als luxe afwerking.

  • Ansichtkaarten - gedrukt op 280 of 250 grams chromokarton dubbelzijdig full colour op een digitale offset drukpers. Over de voorkant komt een hoogglans laag heen. De achterzijde blijft mat en goed beschrijfbaar. Ook worden vaak speciale effecten als chroom of parelmoer gebruikt om de kaart meer uitstraling te geven.

  • Wenskaarten - gedrukt op 280 of 250 grams chromokarton dubbelzijdig full colour op een digitale offset drukpers. Gelijk aan de ansichtkaart echter met een vouw en ril in het midden zodat je de kaart kunt openslaan. Over de buitenzijde komt een hoogglans laag heen. De binnenzijde blijft mat en goed beschrijfbaar. Ook worden vaak speciale effecten als chroom of parelmoer gebruikt om de kaart meer uitstraling te geven.
     

Flyer formaten

Hieronder vindt u de meest voorkomende formaten flyers aan. De maten die er achter staan zijn in mm en inclusief 2 mm overlap aan iedere kant. Overlap is een marge die er voor zorgt dat als er met snijden iets verschuift er geen witte randen op de flyer komen. Met andere woorden: wij snijden van elke kant van de flyer 2 mm af. Zorg dus dat de achtergondkleur of illustrie op de flyer wel doorloopt op de overlap.
 

Soms is het lastig om een goed beeld te krijgen hoe groot een bepaald formaat is. Het meest simpele is het om te rekenen naar een "gewoon" A4 formaat, zoals gedaan is onderstaande tabel.

A4  - Standaardformaat voor briefpapier/printerpapier/schrijfblokken
A5 - De helft van A4 formaat. Vouw A4 door de midden, dan hebt u A5 formaat
A6 - De helft van A5 formaat of kwart A4 formaat
A7 - De helft van A6 formaat of een  achtste van A4 formaatA3 - 2 x een A4 formaat (2 A4 formaten naast elkaar)

Voor uw overzicht hieronder nog een tabel met de maten netto en met overlap.

Formaat, dit is de benaming van de Din A maat
Netto formaat, nadat drukwerk gedrukt en gesneden is
Formaten inclusief overlap, dit zijn de afmetingen indien u bestand aanlevert om te laten drukken  
 

Formaat Netto Formaat Inclusief overlap
A7 74 mm x 105 mm 78 mm x 109 mm
A6 105 mm x 148 mm 109 mm x 152 mm
A5 148 mm x 210 mm 152 mm x 214 mm
A17 72 mm x 210 mm 76 mm x 214 mm
US 105 mm x 210 mm 109 mm x 214 mm
X-Long 103 mm x 297 mm 107 mm x 301 mm
A4 297 mm x 210 mm 301 mm x 214 mm
A33 140 mm x 297 mm 144 mm x 301 mm
A3 297 mm x 420 mm 301 mm x 424 mm
A6 carre 105 mm x 105 mm 109 mm x 109 mm
A5 Carre 148 mm x 148 mm 152 mm x 152 mm